Nieuws
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Teletekst 818

 

Het begin van Teletekst

Teletekst is oorspronkelijk een Engelse uitvinding. De tv werd namelijk als iets fantastisch gezien, maar eigenlijk ook wel discriminerend: nadat de tv geluid kon produceren, waren alleen de doven nog degenen die het onderspit delfden. Ondertiteling zou daarvoor uitkomst bieden. En net zoals bij de industriële revolutie, was Engeland de koploper. In 1972 deed het teletekst daar zijn intreden, waarop Nederland 8 jaar later volgden op de NOS.

 

Mogelijkheden 

Nadat teletekst kon zorgen voor ondertiteling, werd daarna ook gedacht aan wat er nog meer mee zou kunnen gebeuren, iets wat de niet-doven ook leuk zouden vinden. In een tijd waarin we gemiddeld ruim 3 uur tv per dag kijken, leek dat niet overbodig! En zo kwamen er langzaam de pagina’s over het nieuws uit binnen- en buitenland, de televisiegids, maar ook de sportuitslagen en -verslagen, de file-informatie, de aankomst- en vertrektijden op luchthaven Schiphol, de tijden van de NS-treinen.Kortom, teletekst is van alle markten thuis. 

 

Naast dat de optie voor teletekst er is op NPO 1, 2 en 3, kan het nu ook verschijnen op de zenders van RTL, RTL Text geheten, waarbinnen ook het nieuws wordt behandeld, zij het van de RTL-redactie. Maar naast RTL hebben ook de andere zenders nu teletekst, afhankelijk van de overkoepelende omroep waar ze bij horen. Wel is het zo dat de commerciële omroep niet commercieel zou zijn als daar geen reclame bij om de hoek komt kijken. Maar wanneer u alle informatie, van vluchttijden tot wat er op tv te zien is, van het nieuws uit Lutjebroek tot het nieuws uit Los Angeles: teletekst heeft het allemaal.

Geef een reactie:

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. Gaat u akkoord?