Nieuws
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
NOS Teletekst

NOS Teletekst in een informatiesysteem waarbij gebruikers door cijfers op hun afstandsbediening in te drukken, informatie kunnen opvragen. Het teletekstsignaal is beschikbaar dankzij het normale televisiesignaal. De dienst wordt gemaakt aan de hand van zwarte lijnen die normaalgesproken buiten beeld vallen.

 

Via teletekst is het mogelijk informatie op te vragen over welke programma’s er worden uitgezonden, de inhoud van de programma’s, maar ook de laatste sportstanden en het laatste nieuws is via de dienst beschikbaar.

Geschiedenis

Toen de Engelse omroep BBC Teletekst ontwikkelde, was het systeem bedoeld voor het ondertitelen van televisieprogramma’s. Op die manier konden ook doven en slechthorenden begrijpen wat er in het programma gezegd werd. In 1972 vond de eerste proefuitzending met ondertiteling via Teletekst plaats. Later werden de functies van het systeem uitgebreid, zodat ook gebruikers zonder audiohandicap er gebruik van konden maken.

De BBC is vandaag de dag nog steeds de omroep die de meeste ondertitels aanbiedt via Teletekst.

 

NOS

In Nederland heeft onze eigen staatsomroep, de NOS, de meest bekende Teletekst. Op NOS Teletekst staan op de allereerste pagina (pagina 101) de belangrijkste headlines van vandaag weergegeven. De kijker kan meer informatie over de headlines krijgen, door het nummer achter de headline in te toetsen. Inmiddels zijn ook pagina’s als het weerbericht en de sportuitslagen van de Jupiler League en de Eredivisie niet meer weg te denken binnen het teletekstsysteem.

Ook commerciële omroepen zijn begonnen met het aanbieden van nieuws via Teletekst, doorgaans via dezelfde pagina. Vroeger maakten de Nederlandse Spoorwegen ook gebruik van de dienst, toen het de storingen en spoorvertragingen nog niet online publiceerde op internet. Tegenwoordig is op NOS Teletekst vooral informatie over het laatste nieuws en sportuitslagen te vinden.

 

Programmeringen

Op NOS Teletekst zijn verder de programmeringen van de drie Nederlandse staatszenders, NPO1, NPO2 en NPO3 te vinden. Alle drie de zenders staan in verbinding met hetzelfde teletekst signaal. Het is niet nodig eerst naar desbetreffende NPO-zender te zappen. Door te gaan naar pagina 201 krijgt de kijker informatie over de programmering van NPO1, enzovoorts. 

Geef een reactie:

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. Gaat u akkoord?