Teletekst
1.972972972973 1 1 1 1 1 Rating 1.97 (37 Votes)

NOS teletekst is een handige informatiebron die tegenwoordig niet alleen maar via de televisie bereikbaar is, maar ook via het internet. Op teletekst kun je informatie vinden over uiteenlopende zaken, van nieuws op financieel gebied tot informatie over het weer in binnen- en buitenland. Op televisie kun je NOS Teletekst ook gebruiken om programma’s te ondertitelen (voor doven en slechthorenden). Onderwerpen die op Teletekst besproken worden zijn:

 

De geschiedenis van teletekst

Een uitstapje van twee omroepmedewerkers van de NOS naar de BBC in Londen. Daar begon het allemaal mee. Ze lieten zich daar voorlichten over een Brits systeem, genaamd Ceefax, vergelijkbaar met wat wij nu kennen als het Nederlandse teletekst. Op 1 april 1980 ging de Nederlandse versie van start. ‘Teletekst’ is sindsdien al jaren een geregistreerd handelsmerk van de NOS.

 

De kracht van NOS teletekst

De kracht van NOS teletekst zit hem in de eenvoud. De twee mannen die naar Londen gingen waren Wim Stokla en Joop Marmelstein. Zij bedachten een soort formule voor teletekst. Tot die formule behoorde onder andere het volgende: de ideale teletekst pagina had volgens hen drie alinea’s en regels moesten over de volle breedte uitgeschreven worden. Het kleurgebruik moest sober zijn, de voorkeur ging hierbij uit naar geel en cyaan (lichtblauw). Daarnaast werden de ongebruikte lijnen van het reguliere televisiebeeld ingezet voor de ondertiteling voor doven en slechthorenden.

 

Teletekst 100

Teletekst 100 is als het ware de ‘hoofdpagina’ van NOS teletekst. Het is eigenlijk een soort inhoudsopgave. Bovenaan teletekst 100 vind je een aantal actuele nieuwsitems met daarachter het nummer van de teletekst pagina waar je meer informatie over het item vindt. Je kunt vanaf teletekst 100 daar naartoe navigeren. Onderaan teletekst 100 vind je een aantal verschillende onderwerpen zoals nieuws, financieel, sport en voetbal. Ook achter deze onderwerpen vind je het nummer van de teletekst pagina die daarover gaat. Die pagina’s zijn op hun beurt ook een soort inhoudsopgave van het desbetreffende onderwerp, net zoals teletekst 100 een soort inhoudsopgave is.

Geef een reactie:

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. Gaat u akkoord?